Популацията на вълци, подобно на други животни, в забранената Чернобилска зона

...
Популацията на вълци, подобно на други животни, в забранената Чернобилска зона
Коментари Харесай

Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности

Популацията на вълци, сходно на други животни, в неразрешената Чернобилска зона се е нараснала доста през последните години. След нуклеарната злополука през 1986 година мястото е изоставено и в отсъствието на хора дивата природа стартира да процъфтява.

Въпреки това, с цел да се възползват от тази независимост, животните трябваше да преодолеят сериозния проблем с радиацията. В ново изследване екип от Принстънския университет се концентрира върху проучването на локалната популация на вълци, с цел да разбере по какъв начин са съумели да оцелеят в такива тежки условия.

Резултатите от проучването демонстрират, че популацията на вълци, живеещи в зоната на Чернобил, е генетично друга от техните събратя, живеещи отвън района, пише IFLScience. Интересното е, че облъчените животни наподобява са развили защитни разновидности, които усилват възможностите им да оцелеят от рак.

Според еволюционния биолог и екотоксиколог Кара Лав, която е изучавала чернобилските вълци в продължение на 10 години, през цялото това време тя и нейните сътрудници са получавали данни в действително време за това къде са били животните и какъв брой са били изложени на радиация.

Още през 2014 година Лав и колегите й отидоха в неразрешената зона и взеха кръвни проби от вълци, с цел да проучат реакцията им на радиация, причиняваща рак. Някои от животните също бяха оборудвани с радио нашийници за събиране на информация за местоположението и излагането на радиация.

Наблюденията демонстрират, че животните в зоната на Чернобил са изложени на радиация от повече от 1,28 милибара всеки ден през целия си живот. За съпоставяне, това е повече от 6 пъти над законовата граница за излагане на хора.

Авторите на проучването също откриха, че имунната система на вълците е изменена, сходно на хората, които са били подложени на лъчева терапия за рак. Нещо повече, генетичният разбор също сподели, че елементи от генома на вълка са придобили известна резистентност към рак.

Такива проучвания съответстват с други наблюдения на полудиви кучета, живеещи в Чернобилската зона. Само предходната година откривателите откриха, че тези животни са генетично разнообразни от домашните животни, живеещи в разнообразни елементи на света.

Лав и сътрудниците й също считат, че резултатите от проучването им могат да бъдат потребни за хората. Авторите на проучването се надяват да употребяват тези резултати, с цел да разпознават защитни разновидности, които биха могли да подобрят възможностите за оцеляване при хора с рак. За страдание, пандемията от ковид и пълномащабното навлизане на Русия в Украйна попречиха на учените да се върнат в зоната на Чернобил и затова те не могат да продължат своите проучвания.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР